Followers

Kenapa Melayu Banyak yg NEGATIVE?

Hey.
Aku bukan nak bersifat perkauman or timbulkan masalah.
Tapi aku nak buat research terhadap bangsa aku sendiri.Iaitu BANGSA MELAYU!
Melayu,Melayu dan Melayu.Mana2 kita boleh cari,tengok,malahan kita bercakap pun dalam bahasa Melayu.

Melayu kalau ikut persekitaran aku,kwn2,ahli keluarga,saudara2 dan lain2.
semuanya Banyak yang negatif dari yang positif...

Mereka negatif dari semua sudut.Sifat dengki,Tamak,suka jatuhkan orang,tidak tepat waktu,biadab,pengotor ,rasa bangga diri,materialistik, dan sebagainya.

Aku boleh kasi contoh.Dah banyak peristiwa berlaku yang saudara2 aku,kwn2 aku.
Kalau ditegur,mereka melenting dan mula menyalahkan orang yang menegur terutamanya golongan2 tua nih.Mereka rasa mereka tua,mereka semua betul?semua bagus?

Kalau bab tak tepat pada waktu,tak payah cakap la.Guna alasan semua alasan BODOH!
Kalau pertama or kedua kali tu boleh maafkan lagi,tapi kalau dah tiap2 hari,tiap2 kali jumpa mesti tak tepat,tu maknanye jenis LEMBAB dan TAK RETI manage time!


Tolong lah wahai BANGSAKU!
Bangkit dari segala SIFAT NEGATIF
!!

Kalau ditegur,terimalah dengan terbuka!
Aku tau,aku ni tak lah perfect jugak,tapi aku nak ingtkan semua bangsa melayu dan kawan2 ku sekalian!

Pesanan Ikhlas dan Membangun,
Nabiel Haniff ,Jumaat,9hb Jan 09

5 comments:



kELvIN aka TrAiN mAN said...

Hi Nabiel,

Kelvin tak nak tegur pasal isu perkauman. Tapi hal ini yang demikian, adik seharusnya tahu pada diri sendiri.

Lupakan bangsa/isu perkauman. Yes, manusia memang tidak boleh lari dari membuat salah. Tetapi, saya faham akan sifat-sifat negatif yang ditanam dalam diri kita semua.

Saya sendiri dapat melihat sifat ego,tamak, iri hati dan sengaja mencari asalan bahkan dia sendiri yang melakukannya. As far as I concerned, kalau orang jenis macam ini adik jumpa, lebih baik adik jangan bertegur sapa sangat dengan si dia.

What do you think ?

Nabiel Haniff said...

Hurm..
Betul Kelvin.
I tak tau utk bangsa lain.
tp so far,melayu persekitaran i cam tu larh..

kenji said...

do everything from yourself first. if everyone has the same mind with yours, hopefully the 'negatives malays' will no longer there :)

Anonymous said...

agreed! ;)

izzuan_0105 said...

tp....ini memalukan kaum melayu....
utama yg remeh dr yg penting
sbb tu kita xmaju