Followers

Kesalahan dan Kebaikan??

Good Morning and Assalamualaikum semua.
I can update my blog almost everyday until this friday.
After that,i will start my new semester and my schedules will pack n full with classes so hard to update jomflying.
But nevermind,i will try hard to update this...


Okay now my topic is Kesalahan dan Kebaikan.

Keburukan
adalah satu perkara yang tidak baik yang dilakukan oleh manusia.Sebaik mane orang itu pun,pasti akan melalukan keburukan/kesilapan dalam hidup mereka.
Because manusia tak sempurna. Tetapi dalam kesalahan,kesilapan mereka itu, kenapa kita selalu memperbesarkan cerita/kes?? Pabila seorang individu membuat salah seperti penagih dadah, kenapa kita perlu menghukum dia dengan mengsisihkan mereka, tidak berkawan dengan mereka sedangkan mereka sudahpun insaf. Even kalau mereka dalam penagihan lagi pun, kita still leh kwn dgn dia dan secara tak langsung kita dapat memberi nasihat dan bimbingan secara fizikal. Tapi hakikatnya, manusia dan mentaliti orang melayu tidak sebegitu rupa.
Jika seorang individu membuat salah, mereka akan terus mengungkit tentang perkara itu sampai bila2 pun kerana benda tu telah dibuku di hati mereka. Tidak kira la siapa mereka, ahli keluargaa, saudara mara, adik beradik, rakan-rakan.


Manakala KEbaIKan pula jarang kita tengok.
Walaupun seorang individu yang telah membuat kesilapan, atau keburukan dan kadang kala mereka melakukan kebaikan yang boleh membagakan seperti result yang baik, prestasi yang baik, kelakukan yang baik, tolong - menolong dan sebagainya. Hal ini jarang di pandang oleh individu2 lain. Even ahli keluarga mereka sendiri. Once dah berlaku keburukan, kebaikan mereka akan lenyap begitu sahaja. Kebaikan yang dibuat tidak di hargai malah tidak dipandang langsung.
Itu lah mentaliti orang melayu dan rakyat malaysia.

So apa harus kita lakukan untuk menukar spekulasi dan cara pemifikiran orang melayu iaitu bangsa saya sendiri dan rakyat malaysia khasnya.


3 comments:



ayina said...

wow.
kena mengena ngn u larh!
=.=
agree agree.
kononnya, once kita dah buat jahat,
kita macam forever jahat!
i'm glad i ada kwn yg thinking cam u!

Nabiel Haniff said...

thanks ayna..
im also proud sbb ade kwn yg supporting me from the back.
n pemikiran xkolot..
huhu.
thanks ayna sbb jd kwn i

ayina said...

hei..
that's what friends are for!
kita dah kenal lama larh,
benda gini.. memang patut pon!
u help me, i'll help you!
and thx for trusting me..
kalu uxgtau pasal tuh, ixtau pon.
so. two ways of thanking each other..
hahahaha.