Followers

nukilan hati saya selepas 20 Tahun hidup

Heyya ~
Ini adalah nukilan hati saya tentang sebuah erti kehidupan yang saya lalui selama 20-tahun saya hidup .
Tiada niat utk mendapat simpati mahupun populariti ia hanya satu realiti kehidupan manusia yang berbeza.
Mungkin dalam nukilan ni ada perkataan2 yang tidak biasa di dengar oleh sesetengah org iaitu panggilan2 manja dialek kelantan .
1. Chek - Panggilan utk Ibu, ade sesetengah panggil mek dan etc . ( pronounce ni Chiek )
2. Ayoh - Panggilan utk Bapa
3. Tokwe - Panggilan utk nenek
4. Orghe/Ore - Orang, kata ganti nama utk saya

THE STORY BEGINS ~

Chek, org sekarang dah semester 5 bukak nanti.. org ambil Diploma Aviation Management.. Dia macam ala2 management airport lah..Kalau chek ade nih mesti chek gembira , sebab org setiap semester alhamdulillah dapat result elok. Kalau ayah ada ni pon mesti dia gembira..mesti kasi present banyak2 kan..klo tak kasi pon, org mintak jugak..hehe..ingt tak dari dulu org dah memang minat aviation kan. ingat tak dulu masa org form 4 kot kalau tak silap, org paksa chek gi beli joystick kt kedai komputer . sebab semata2 nak main game flight simulator. masa tuh chek marah2, tp org mrajuk then nak jugak beli benda tuh, then chek pon belikan..rasenya RM90 kot.


Ayoh, chek pon dah tinggalkan kteorg ayoh...chek pegi ikot ayoh kul 12 pm 4 july 2008 .
masa tu kan, hati org tak tahu nak cakap camne . tambah2 pulak tahun tu nak SPM .
masa gi Langkawi for the first time - darjah2 kot time nih
Me n Younger bro
macam2 dugaan ayoh lepas ayoh takde. Org banyk sgt wat salah dgn ayoh dulu.. Org selalu degil kan? tapi ayoh selalu pujuk org dulu.. suka sgt time tuh..ayoh bawa gi mandi air terjun lah, mkn kfc la, jln2 kat pantai...macam2 lagi kan..dlu masa2 kecik..time kat kB tu ada wayang, ingat lagi tak ayoh bawak org pegi tgk cita TARZAN..masa tu ajak chek, tapi chek xnak ikot kan...kita pegi bertiga je skali dgn adik..Masa ayoh sakit tuh kan, masa tuh, org bru 13 tahun . Tak tahu sgt lagi cmner hidup nih.. tapi masa ayah pergi tinggalkan kteorg, org sgt sedih masa tuh..org selalu marahkan chek sebab masa tu org bodoh lg, marah chek sbb wat balik ayah kt umoh..sebab kat umah xde oxigen so ingtkan sebab takde oxygen,ayah pergi . tapi chek faham org ayah . chek tak de pon nak marah2, sbb dia tahu org mungkin tgh depressed kan..
My birthday time kecik2.

Ayoh, masa ayoh pegi kan, chek kene jual kuih kat umah tuh.. jual kerepek..kan masa ayah hidup dlu lagi, chek nak wat jual kerepek tuh n makanan segera, tapi ayoh tak kasi kan...huhu.. masa tuh kan, kesian sgt kat chek, dia kena bangun pagi2 buta, adunkan adunan tuh, then masak dgn api2 yg panas, tgh2 panas...tidur selalu lambat..masa tuh kan, org selalu marah chek sebab tidur sket2 ..then chek kata takpe sebab dia larat...
life kteorg lepas ayoh pegi kan, totally berubah ayoh..ayahsu je duk bantu kami time tuh..byr astro, streamy, utilities bill n etc.. kesian jugak kat dorang ayoh .
me n ayah kt pantai pCB
SPM org nye result biasa je ayoh...dapat BM-4B, English - 3B n Math -3B . dlu org amek science stream ayoh..

Pastu, chek selalu nasihatkan org . tak nak bagi membazir n kene tahu situasi time tu sebab kteorg dah tak macam ada ayah dulu..dulu masa ade ayoh, semua leh dpt, semua leh beli kan...tapi lepas ayoh xde, smua dah xleh...
Kereta proton ayah tu, chek jual sebab nak habiskan duit kereta kancil tuh. sampai sekrang orang jaga kereta kancil ayah tu.. still cantik dan still elok..org rasa lepas dah org abes belajar nanti, kereta tuh nak kasi kat aiman pulak ayah..takkan jual lah kereta tuh..Walaupun ayah dah pegi, chek still gi masjid setiap hari 5x sehari ..kdang2 gi dgn cik dah ataupun ciklah....
 
Chek...
dah dekat 3 tahun dah chek pegi tinggalkan kteorg..
chek pegi tinggalkan kteorg pon macam tuh je..tak da sakit, tak de apa kan.
ni semua pasal bangsat yang langgar kereta ayahsu ciknah tuh..bagi org, org takkan maafkan dia sampai bila2 chek sebab dia buatkan kteorg hilang seorang ibu yg sgt prihatin dan beriman.

Chek, org tinggal satu sem je lagi before pegi praktikal..akhir tahun nanti mungkin pegi praktikal then trus keje..
masa org masuk kolej dlu mula2, org guna duit sendiri datang KL chek..semua buat sendiri..masa tuh smua org ada parents datang htr, tp org dgn kawan2 jek...sedih dan terharu sgt time tuh..tapi ni kan lumrah kehidupan..org kene lalui jugak, mungkin ada hikmah kan? chek kat sana doakan la ek..


membuatkan org lagi sedih dan sebak sebab, kalau org keje nanti pon, org tak dapat nak balas jasa dan pengorbanan chek yg sgt kt org...tapi takpe, sekarang tokwe sihat alhamdulillah.ayahsu letak bibik kat umah suruh jaga tokwe dan aiman..InsyaAllah, jika dipanjangkan umur, nanti org nak balas satu persatu jasa chek,ayah n tokwe nanti..even tak kan dapat utk buat sama cam chek dan ayah buat kat org dlu, tp at least, org still leh bantu.
Dulu, chek selalu pesan suruh jaga aiman, yes, I KEEP my promises utk jaga aiman..nanti kalau org dah keje, dah stable, insyaAllah, org jaga aiman dan tokwe sebaik mungkin chek..

pastu, kat kL nih, tokwe lah duk kasi duit mkn org..walaupn seket n mmg tak cukup..org selalu mkn sket2 je utk save budget...hidup kat kL lain daripada kt KB...even ada ayahsu pon, org taknak hrapkn apa2 pon..sebb org rasa org leh survive sendiri..kalau nanti berjaya pon, atas usaha diri sndiri jugak..takde org nak berbangkit kan chek?org kesiann tgk tokwe kasi duit dia, duit pencen dia..tp dia pon terpaka, org pon terpaksa chek . tapi alhamdulillah lah, tinggal lagi 6 bulan je seblum org gi praktikal..

aiman sekrang nih dah form 4 chek..dia pandai dlm kimia..org suruh dia jadi doktor..hehe..
mesti chek suka kan ? mesti ayah pon gembira sebab tgk 'anak cina' ni leh berjaya gak cm ayah n chek.
org dah suruh aiman study elok2, rajin2...nk dia berjaya..dia dah tak macam dlu main2 n malas..dia da rajin sgt skrang nih..alhamdulillah sgt hasil didikan chek n ayoh dlu kan.. 

Org kadang2 selalu mimpikan chek dan ayah..mimpi sebab org rindu sgt..
walaupon org tahu, chek tak tahu apa yang org tulis nih, tp semoga Allah, bagitahu chek apa yang org rasa sekrang..
orang tak dapat tulis banyak sgt, org sedih n org menangis tahu tulis nih.
orang RINDU chek ! RINDU ayoh !
Semoga chek n ayoh berbahgia disana eh.


~al-fatihah~

15 comments:



zonfoe said...

kamon la bil..hidup mesti d terus kan.....chill la.....xyah sdih2..nak nangis aku kat dpn lappy nieh...

semoga roh beliau aman di sana...amin..

al-fatihah...~

eone ramlan said...

sabo k kawan .
hidup mesti dteruskan (:

Joey said...

life is hard. be patient ya.


p/s it's okay to cry sometimes.

Nabeyll Marvel said...

JOey : yupp..life is too hard ..

Nabeyll Marvel said...

Eone - yupp..sy mmg tgh sbr pon..i hope for a better future ;)

Nabeyll Marvel said...

zonfoe : huhu..thx !
u dunno my current situation cmne..tp its oke, thx for support n advises

KoKo steLLa EliXiR said...

lame x intai blog u.
neway, ske bace entry neh..
jujur.

Nabeyll Marvel said...

k0kO : hehe..
thx ;)
keep support eah..eheh

uda ganu said...

be strong my frend.,.,

teringat kata3 kawan uda:
"time is our best teacher"

Nabeyll Marvel said...

uda : yes i am..
im trying hard to be as stronger as i could

Si Putera Pena Abadi said...

i just know about dis . hmmmm :'(
i cant stop crying because ur story . u look so Strong when i look at you .

Nabeyll Marvel said...

Yes i am.
People looked at me and they will say same like urs.
I am strong aite? Hmmm.
But deep in my small heart, no body know. Only me n god yg tah cmbe perasaan itu.

P/s : entry ni kisah both adopted parents i. I got my own real parents, but there are xconflict between us n bcoz i stay dgn my both adopter parents since i.was young. So me n real parents xrapat pn dr dlu, n i mmg gado dgn mereka coz they are like a shit

Si Putera Pena Abadi said...

i can feel dengan baca benda nie semua , if u not strong enuf . i think u dah terjun bangunan . *fikiran muda saya*

ouhh . dis a one yg awak nak bagitahu sy kan ? pasti awk akan nampak sy nges . malu nnt sy .

banyak sy nak bercakap dengan awak , tapi tak sesuai kat sini . can we talk when we meet ?

Nabeyll Marvel said...

Yezza.
Ini la yg sy nk ckpkan.
Talk when we meet? Xperlu lah.
Xsedia utk talk bout this. Sbb for sure my tears will drop nnti

Si Putera Pena Abadi said...

hmmm . okay . sedih sy baca pasal nieh .